20 kwietnia 2024r.
Emedica.pl - Internetowy serwis dla Pacjentów
Emedica.pl - Internetowy serwis dla Pacjentów
 
Opis  ->
Jest to zatrucie pokarmowe, spowodowane przez toksynę, która jest produkowana poza organizmem człowieka przez bakterie o nazwie laseczka jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Źródłem zatrucia jest skażona żywność. Jad kiełbasiany zawarty w pożywieniu wchłania się do krwi.
Objawy  ->
Początkowo występuje uczucie osłabienia, zawroty głowy oraz suchość w ustach. Później mogą się pojawić zaburzenia widzenia, w tym podwójne widzenie i opadanie powiek oraz niewyraźna „zamazana” mowa. Następnie dołączają się objawy ze strony układu pokarmowego: wzdęcie brzucha i zaparcie stolca, niekiedy również wymioty. Najpóźniej występuje osłabienie siły mięśniowej i niedowłady mięśni. Choroba przebiega bez gorączki.

Szybkiego kontaktu z lekarzem wymaga:
Wystąpienie wyżej wymienionych objawów (należy wezzwać karetkę pogotowia)
Przyczyny  ->
Objawy choroby powoduje toksyna, która zakłóca przekazywanie bodźców między komórkami nerwowymi i mięśniowymi. Pierwsze dolegliwości mogą pojawić się od kilku godzin do kilkunastu dni po spożyciu toksyny, w zależności od dawki.
Zapobieganie  ->
Głównym źródłem zatrucia są konserwy, nie tylko mięsne, ale również jarzynowe czy rybne. Przetwory należy przechowywać w warunkach określonych przez producenta. Nie wolno jeść konserw po terminie ważności, jeśli wieczko jest wybrzuszone przez gaz lub istnieją jakiekolwiek wątpliwości co do świeżości produktu. Niewłaściwie konserwowane przetwory domowe również mogą być źródłem zakażenia.
Przebieg  ->
W zatruciach lekkich dolegliwości mogą ograniczać się do niewielkich zaburzeń widzenia i suchości w ustach, które przemijają bez interwencji lekarskiej. Im większa spożyta dawka toksyny i im wcześniej pojawiły się objawy, tym większe zagrożenie dla zdrowia. Wczesna pomoc lekarska pozwala jednak uratować większość chorych.
Powikłania  ->
  • Niewydolność oddechowa
  • Zatrzymanie czynności serca
  • Zachłystowe zapalenie płuc
  • Zgon w 10-25% przypadków ciężkiego zatrucia
  • Badania  ->
    O rozpoznaniu choroby decyduje najczęściej wywiad oraz typowe objawy, a obecność toksyny w organizmie potwierdza się badaniem krwi.
    Cel leczenia  ->
    Celem postępowania lekarskiego jest zapobieganie dalszemu wchłanianiu się toksyny z przewodu pokarmowego, unieczynnienie toksyny we krwi oraz podtrzymywanie funkcji życiowych i łagodzenie objawów choroby.
    Leczenie  ->
    Zalecenia ogólne
    Jeśli wystąpią objawy sugerujące zatrucie jadem kiełbasianym, powinno się sprowokować wymioty oraz zabezpieczyć do badania żywność, która mogła być źródłem toksyny. Leczenie jest prowadzone w szpitalu w oddziale intensywnej opieki medycznej. U osób w dobrym stanie ogólnym wykonuje się płukanie żołądka oraz podaje środki przeczyszczające. Przy pogorszeniu funkcji mięśni oddechowych oddychanie odbywa się z pomocą respiratora. W ostrej fazie choroby odżywianie prowadzi się drogą dożylną, potem stopniowo wprowadza się normalną dietę. Osoby po przebyciu ciężkiego zakażenia zdrowieją przez okres kilku miesięcy; konieczne jest wykonywanie odpowiednich ćwiczeń fizycznych pod nadzorem rehabilitanta. Stopniowo powraca ostrość wzroku i siła mięśniowa.

    Leczenie farmakologiczne
  • Antytoksyna w celu unieczynnienia jadu we krwi (gotowe przeciwciała uzyskane od zwierząt)
  • Antybiotyki w przypadku zapalenia płuc lub innych infekcji wikłających chorobę podstawową.
  • Podpis  ->
    Opracowała
    lek. med. Edyta Zagórowicz

    Nota prawna


    Prezentowane strony mają charakter edukacyjny. Ogólne informacje na temat chorób i zasad postępowania w żadnym stopniu nie zastępują fachowej porady lekarskiej. Pomimo rygorystycznego przestrzegania ogólnie przyjętych zasad tworzenia serwisów medycznych ustalonych przez Health on the Net Foundation i weryfikacji prezentowanych treści przez uznane Autorytety medyczne, twórcy serwisu nie biorą żadnej odpowiedzialności, ani pośredniej ani bezpośredniej, za sposób wykorzystania i interpretowania informacji zawartych w serwisie.